Piano spelen

Waar haal ik zelf mijn inspiratie uit? Tijdens mijn conservatoriumstudie bezocht ik regelmatig voorspeelavonden waar heel goede leerlingen van o.a. Jan Wijn en Edith Lateiner-Grosz aan meededen. Hierdoor kreeg ik vanzelf zin om nog meer te studeren dan ik al deed. Verder ging ik in die tijd ook naar pianorecitals in het Concertgebouw in Amsterdam. Vooral pianisten als Youri Egorov en Ivo Pogorelich gaven mij enorm veel inspiratie. Behalve naar pianomuziek luister ik ook altijd al graag naar symfonie-orkest, opera en kamermuziek.

Het blijft voor je eigen artistieke ontwikkeling altijd belangrijk om je te laten inspireren. Behalve dat dat leuk is, verlicht dat ook het toch wel zware studieproces. Zo heb ik de laatste jaren steeds meer interesse gekregen in kunst en cultuur in het algemeen. Behalve muziek horen daar voor mij ook schilderkunst, architectuur en literatuur bij. Ik vind het prettig om steeds meer kunst te leren (her-)kennen en er steeds meer over te weten. Het verrijkt. Ik heb de laatste tijd ook veel gelezen over kunst- en cultuurgeschiedenis, en overigens ook over geschiedenis in het algemeen. Verder is, als het om lezen gaat, de roman mijn favoriete genre.

Het bezig zijn met al die kunstvormen, ik bedoel door veel te lezen, naar musea te gaan enz., werkt indirect ook inspirerend als het om mijn eigen vak, de muziek, gaat. Die inspirerende werking gaat voor mij ook zeker uit van de diverse (verre) reizen die ik heb gemaakt. Behalve reizen door een aantal landen in Europa, heb ik rondreizen gemaakt door o.a. India, Indonesië en China. Daarbij laat ik de (klassieke) muziek overigens helemaal los. Ik ben wel geboeid door de muziek die typerend is voor die landen. Ik kom altijd wel met cd’s terug.

Mijn favoriete componisten voor piano zijn Schumann, Brahms, Chopin en Scriabin. Ik breid nog regelmatig mijn klassieke solorepertoire uit. Zodoende heb ik altijd repertoire achter de hand als ik onverwachts gevraagd word om een programma voor publiek te spelen, wat af en toe voorkomt. Soms word ik gevraagd om iemand te begeleiden bij een auditie. Ook word ik wel eens gevraagd om te spelen tijdens recepties, opening van een tentoonstelling of bijv. een bruiloft. Ik zorg dan dat ik een repertoire heb met vooral lichte muziek.